RSS

Белчин бани, с.Белчин

»» 17.76 км., /около 21 мин./-плажни комплекси с минерална вода

» Комплекси с мнерални басейни:

»Белчин бани, »Белчин Парк и »Белчин Гардън

На територията на Белчин са разположени няколко комплекса с открити и закрити плувни басейна, СПА център, много атракциони - игрища за мини футбол,плажен волейбол, баскетбол, тенис на маса и други. През лятото има много слънчеви дни и Минералните басейни край река Палакария са изключително подходящи за слънчеви бани. През зимата също може да се релаксира в минералната вода която е с температура 41.5° С и лекува главно заболявания на опорно-двигателния апарат.

Къща за гости Пендарка Ви предлага своето гостоприемство за да бъде Вашата почивка напълно завършена.. През лятото е възможно да се стигне от с.Райово до Белчин бани и с колело (около 6 -7 км.) покрай гората Шулиман, река Палакария и с. Рельово. Това е една прекрасна разходка сред природата завършваща с удоволствието да се потопите в минералните води на басейна.

» Минерален плажен комплекс ”Белчин бани“-работи през летния сезон и разполага с два минерални басейна ( 25 метров и детски басейн ). Комлекса предлага на клиентите освен изобилие от зеленина, топла минерална вода и кристално чист въздух, многобройни възможности за отдих и забавление. Работно време: от вторник до неделя от 9 до 20 часа, а в понеделник – от 13 до 20 часа. Входната такса е 7 лева. Заплащането на таксата позволява безплатно ползване шезлонг и чадър, а също така и на всички водни и спортни атракции. На територията на комплекса е осигурен и безплатен безжичен достъп до Интернет.

Комплекс "Белчин бани"
Комплекс „Белчин бани“

Новите придобивки към спортно-развлекателен парк „Белчин бани“ са картинг писта Белчин Бани с дължина на пистата 380 метра и ширина 6 метра и игрище за пейнтбол.

 

» Развлекателен комплекс „Белчин Парк“Лятно работно време: 9-19ч. всеки ден. Комплексът разполага с голям минерален басейн, два детски басейна, детска площадка, волейболно и баскетболно игрище, снек-бар и ресторант.

Комплекс "Белчин парк"

Комплекс "Белчин бани"

Комплекс „Белчин гардън“ работи целогодишно. На територията на Белчин Гардън са разположени 4 басейна с минерална вода и СПА Център. Контакти: Тел. +359 722 987 50 (51) Мобилен тел. +359 877 200 315;

  • Бсейни: вътрешен плувен басейн с размери 22м x 10м; Римска баня; външен голям басейн; детски басейн с изграден кът за игра.
  • СПА Център: Парна баня; Сауна; Солариум; Фитнес зала; Масажи

След уморителната работна седмица, центъра предлага уникален начин да релаксирате в горещите минерални басейни и спа центъра, а Попска къща за гости „ Пендарка“ своето гостоприемство.

От 04.02.2013г., за гости на СПА центъра ще се предлага само пълния пакет услуги на цена от 25.00 лв.

» село Белчин – Селото е разположено е в живописната долина между планините Рила, Верила, Витоша и Плана планина.

Музеен комплекс в с. Белчин, известен като „Цари Мали Град”, е № 79 от 100-те национални туристически обекта.

Работно време: 9,00 -17,00 ч (до летния сезон), Почивен ден: понеделник и вторник. Тел. 0889 484864. Печатът ще се намира на касата пред църквата.

Крепостта„Цари Мали Град” /Tcari Mali Grad/-1 Цари Мали Град се намира край село Белчин. Стените на крепостта с високите 5 метра кули са били измазани с бял хоросан и са се виждали от Витоша и цялото Самоковско поле и са я оприличавали на Цариград, откъдето идва и името (малък Цариград). Монетите открити в крепостта датират от 578 г. от византийския император Юстин II. Във всички случаи става дума за селище с хилядолетна история, свързано с околните села както с поминъка си, така и с общите си традиции и култура.

„Цари Мали Град” /Tcari Mali Grad/-2

античната базилика в крепостта „Цари мали град“ Разкопките на Белчин

Населението в крепостта било основно от траки, което по време на римския период приема римските обичаи, мода, градоустройство, живот и бит. Освен тях при разкопките са намерени данни и предмети за присъствието и на готи със своята специфична култура. Те са пристигнали от столицата им – крепостта Нове при Свищов. Причината за настаняването им в Цари Мали Град е разумното решение на император Теодосий II, който вижда, че не може да спре нашествието им и разрешава да правят това, което те най-добре умеят – обработката на желязо. Железодобива в Самоковско датира от средата на I-во хилядолетите преди Христа и данни за това са намерени в няколко тракийски обекта открити при изпразването на язовир Искър през 1994 година на миналия век.

Средновековната църква „Света Петка“ се намира на хълма „Св. Спас“ над с. Белчин. Тя е национален паметник на художествената култура, I-ва категория. Претърпяла няколко етапа на изграждане и реконсктрукции. В този си вид е построена през ХVII век върху основи на друг храм от XIII-XIV век. По-късно претърпява неизвестен все още катаклизъм. През Възраждането е разширен молитвеният салон в днешните размери, но вече каменният свод е заменен с дървен.

храм“Света Петка” /hram "Sveta petka"/

Средновековен храм“Света Петка -разположен на хълма Св.Спас над селото

Етнографски музеен комплекс /etnografskimuzeen compleks/

Етнографски музеен комплекс

Музейната сграда е новоизградена реплика на стара Възрожденска къща в Белчин от XIX в. На първия етаж е разгърната археологическа експозиция от находки от крепостта „Цари Мали град” и сбирка от ръкописи, и оригинална старопечатна литература. Показани са уникални образци, един от които е требника на Божидар Вучкович от XVI в. На втория етаж е разположена етнографска сбирка от носии, богата колекция от съдове, оригинални тъкани и завивки, детски люлки и действащ разбой, на който може да се тъче.