RSS

Боровец /„Чамкория”/, дворец Царска Бистрица

» 17.2 км., /около 20 мин./ Боровец е най-старият зимен курорт в България

Боровец, познат и с автентичното си име Чамкория, е най-старият зимен курорт в България. Историята му датира от 1896 г. и е единственият планински курорт у нас с традиции в предлагането на почивка и активности както през зимата, така и през лятото. Първоначално създаден като ловна местност за българското царско семейство, Боровец постепенно се превръща в модерна ски дестинация, съхранила непокътнати красотата и девствеността си.

В Боровец има много възможности за спорт и прекарване на свободното време: зимни спортове – ски, сноуборд, скибягане, каране на снегоход, каране на ски през нощта и кънки на лед.

През другите сезони гостите могат да се насладят на разходки, туристически преходи,( седмте Рилски езера, връх Мусала, връх Мальовица), алпинизъм, тенис, голф, наблюдаване на птици, водни спортове в езерото Искър.

Курортът e разположен на 1300 м надморска височина върху северните склонове на Рила планина, в самото подножие на връх Мусала.

 

 

В момента Боровец предлага над 45 км. маркирани писти за начинаещи и напреднали скиори в общо три района.


Ски център МАРКУДЖИК – кабинков лифт

Маркуджик 1 903 м средно напреднали ски влек
Маркуджик 2А 1300 м професионалисти седалков лифт
Маркуджик 2Б напреднали седалков лифт
Маркуджик 3 1031 м напреднали ски влек
Сухар начинаещи ски вле

Ски център ЯСТРЕБЕЦ – 4-седалков лифт

Ястребец 1 3500 м напреднали кабинков лифт
Попангелов (Ястребец 2) 2050 м напреднали седалков лифт
Ястребец 3 2200 м напреднали седалков лифт
Фонфон професионалисти кабинков лифт
Харамия средно напреднали кабинков лифт

Ски център СИТНЯКОВО – 4-седалков лифт

Ситняково 1 1786 м начинаещи седалков лифт
Ситняково 2 4000 м напреднали седалков лифт
Ситняково 3 1000 м напреднали влек
Рила средно напреднали седалков лифт
Иглика средно напреднали седалков лифт
Линия Мартинови бараки – 4-седалков лифт
Мартинови бараки 1 1206 м начинаещи седалков лифт
Мартинови бараки 2 1160 м напреднали седалков лифт
Мартинови бараки 3 1260 м напреднали седалков лифт
Мартинови бараки 4 1240 м професионалисти седалков лифт
.
Ротата 1240 м сноуборд – начин. седалков лифт
Червено знаме професионалисти седалков лифт
Учебен плац Бороспорт учебен – начин. ски влек
Ски път Дворец Ситняково начинаещи седалков лифт

 

» Borovets Mountain Bike Park – МАУНТИЙН БАЙК СПУСКАНИЯ

Новосъздаденият Borovets Mountain Bike Park е голямата гордост на Боровец тази година. Предлага 20 км. обща дължина на трасетата, с четири нива на трудност. Към настоящия момент той е най-големият по площ и разполага със специално оборудван лифт (Ситняково експрес), снабден с куки за окачване на велосипедите.

Downhill трасето (оранжев цвят) има обща дължина 2200м, с денивелация 440м и отговаря на стандартите на Международната федерация по колоездене за провеждане на международни състезания. Паркът разполага със следните съоръжения: step up, step down, north shore, няколко monster jumps и виражи. Всички съоръжения са изградени така, че да създадат максимално добро усещане. Използвани са естествени материали, което прави парка екологично чист, в пълна хармония с околната среда.Залените, сините и червените трасета са подходящи за дисциплините cross country, free ride и all mountain. Пистите, означени със зелен цвят са подходящи и за деца над десетгодишна възраст, тъй като са по-широки и с подходящо ниво на трудност.

Маршрутите са живописни и отвеждат ентусиазираните колоездачи до няколко от забележителни гледки и природни скъпоценности в околностите на Боровец – Черната скала, Мусаленска пътека и връх Мусала, Царска Бистрица, дворец Ситняково и други.

Трасетата са логически свързани едно с друго, като по този начин колоездачите могат с едно качване с лифта да обиколят до шест трасета, или 10 км.


» Дворец Царска Бистрица – Чамкория

Дворецът Царска Бистрица се намира съвсем близо до курорта Боровец в Рила и е сграда, обслужвала владетелите от Третото българско царство.

Мястото за ловна хижа в планината Рила избира Княз Александър І, а по-късно в 1905 г. Княз Фердинанд І го превръща в ловна резиденция. По проект на арх. Г. Финговн се построява сграда с типичен за алпийското строителство стил. За времето си тя изглеждала впечатляващо в курорта Чамкория не само с вписването на вилата в природната среда, но и с нейният стилов облик.

В близост до курорта „Боровец“ и до двореца „Царска Бистрица“ се намират още два обекта – Лятна резиденция „Ситняково“, построена по проект на арх. Г. Фингов през 1904 г., и Ловната хижа „Саръ гьол“. Проектирани по едно и също време и от един автор, тези обекти определено си приличат с архитектурата на ловната къща в „Царска Бистрица“, познатото утилитарно високопланинско строителство, последователно оформени с уютно сецесионова декорация и обзавеждане.

През 1889 г. е изградено първото крило на двореца, известно като „Стария дворец“, което се състои от няколко стаи, кабинет и спални. По-късно обаче били изградени още две крила с обширна гостна, трапезария и втори етаж със спални, будоари и още един кабинет. Така при завършването си през 1914 г. се оформил цял комплекс от дворцови сгради и красив парк, през който минава р. Бистрица Мусаленска.

 

В ловната част на Царска Бистрица се съхранява огромна колекция от ловни трофеи, събирана в продължение на половин век. Повечето животни са отстреляни от цар Борис III, но има също трофеи на княз Кирил и княгиня Надежда, която обичала да ловува наред с мъжете.