RSS

Долнобански манастир „Възнесение Господне”

»» 38 км., / около 44 мин./ - на 4.4 км от гр. Долна баня

ДОЛНОБАНСКИ МАНАСТИР "ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ".Долнобанският манастир се намира подножието на Рила планина, в курорт Долна баня и отстои на около 4 км югозападно от град Долна баня. Само на 3-4 мин. от манастира се намира туристическа хижа „Гергиница“, а на 2,00 ч е туристическа хижа „Венетица“.

Основан е неизвестно кога, но има предположения ,че Долнобанският манастир “Възнесение Господне” възникнал като резиденция на Костенския митрополит.Около V век след Хр. римският император Костанций Хлор основал град на свое име-Констанция, който бързо станал един от големите градове на Римската империя (намирал се на територията на днешните “Вили Костенец”).В него кипял богат духовен живот до ХIV век.И днес констенчани и долнобанци твърдят, че именно в техния манастир-люлка на просвета и култура, се е учил бележитият старобългарски писател Константин Костенечки.

През времето на цар Иван Шишман Костенечкото деспотство е било силно,известен е неговият деспот Янкул Черньо. Според легендата, след превземането на Костенец от турците, оцелялото население се скрило зад дебелите манастирски стени.Дълго се отбранявали хората, но турците превзели манастира,който бил сринат до основи.Загинал и храбрият деспот.Останалите закрилници успели да сторят две неща, които се помнят: изнесли книгите и ценностите на манастира и ги проводили до Атон и погребали войводата си в гробницата на манастира. Днес все още могат да се различат някогашните дебели стени,изградени от гранитни ломове споени с хоросан,и следите от четирите кули,принадлежали към крепостта на манастира.

Разрушен е от турците (1657 г.), а е възобновен през 20-те години на ХХ в. Представлява комплекс, състоящ се от малка еднокорабна, едноапсидна и безкуполна черква и жилищни сгради.