RSS

Ресиловски манастир „Покров Богородичен”

»» 37 км., /около 42 мин./ – на 7.9 км. от гр. Сапарева Баня

Ресиловски манастир – общ изгледМанастирът „Покров на Пресвета Богородица” се намира на изключително живописно и красиво място. Закътан е в полите на величествената Рила, над село Ресилово – близо да Дупница и Сапарева баня.Манастирът е основан през 30-те години на ХХ в. (1932 г.). През 1995 г. е разширен и обновен – тогава са построени внушителните му жилищни сгради. Понастоящем е постоянно действащ комплекс, състоящ се от черква, жилищни и стопански сгради. В монашеското жилищно крило се намира параклисът „Св. Дух“. Недалеч от манастира е манастирското аязмо, оформено като чешма.

Историята на светата обител започва от началото на 20 век, когато тук се заселва подвижницата Елена от Варна, известна със строгия си отшелнически живот. Към нея се присъединили 6 послушнички. Живели в малка постройка с две стаички при склона на планината, която вече не съществува – запазени са само основите. Изграждането на храма „Покров на Пресвета Богородица” започва през 1932г. Мястото на строежа било показано от самата Пресвета Богородица.

Ресиловски манастир

Сестрите от манастира събирали средства и помощи за строежа от хората в околните селищата. Значителна сума дарил и Негово величество Цар Борис III. С Божието благословение и съвместни човешки усилия храмът е завършен и на 21 септември 1940г. тържествено е осветен от Негово Преосвещенство Знеполският епископ Флавиан. Преди това през 1939г. той постригва в монашески равноангелски образ три от послучничките Пелагия, която става игумения, Клавдия и Серафима, а по-късно към тях се присъединява и монахинята Ксения, пожертвала много лични средства за съграждането на светата обител.

През 1994г. в манастира започва ново строителство, ремонт и реконструкция на съществуващите сгради. Съградени два нови параклиса „Св. Дух” и „Св. архангел Михаил”.Ресиловски манастир-вътрешен двор

Манастирът „Покров на Пресвета Богородица” край село Ресилово с новия си вид внушава смисъла си на величествена духовна крепост. Светини за манастира са изложените за поклонение частици от мощrте на св. Екатерина, св. Пантелеймон, св. Варвара, св. Харалампий и св. Ксения.

Донесените от Зографския манастир икони на Божията майка, които се пазят в манастира, и до днес с Божията благодат извършват чудеса за пристъпващите с вяра към тях.